Julegrøt i aldersblanda grupper

Vi er inne i den hektiske julemåneden, og det skjer mye på skolen. 1.-4. trinn øver og øver til underholdning på juletrefest, juleballkomiteen er i full gang på ungdomstrinnet, på mellomtrinnet har de det ekstra spennende i adventstiden med nissegleder og nissestreker –  og vi voksne har trukket en hemmelig venn som vi er ekstra hyggelig mot i desember. Det er deilig julestemning på skolen!

 

I dag har vi hatt grøtfest i gymsalen, tradisjonen tro. Elevene blir delt i aldersblanda grupper fra 1.-10. trinn og vi sitter i ringer på golvet i gymsalen og spiser grøt. Tidlig i desember blir gruppene kjent og hver gruppe får vite hvilken «juleting» de hører til. Det gjeveste er å være på rompenissegruppa… Mellomtrinnet har ansvar for grøt og pynting. Når elevene kommer inn i gymsalen har hver gruppe sin duk på gulvet med sin juleting, lykt, asjett/glass/skje og sukker/kanel og smør. Det er en voksen på hver gruppe, men de største elevene vet at de har ansvar for de små og alle hjelper hverandre med servering. 7. trinn bærer inn et grøtfat og saft til hver gruppe, etter at vi har sunget «Tenn lys». 

 

Intensjonen med samlingen er elevene skal ha det hyggelig sammen i aldersblanda grupper, og de skal bli litt bedre kjent med hverandre. Det ligger en konvolutt til hver gruppe med lapper som utgangspunkt for samtale. Den voksne ledet samtalen, med elevene byttet på å trekke og lese opp spørsmål som f.eks; «Hva var det fineste du fikk til jul i fjor? Hva liker du best – marsipan eller medister? Hva liker du best – tidlig eller sen julemorgen» eller Hvem pynter juletreet hjemme hos dere?». 

 

I år var det ekstra stas for vi hadde trekning på lodd fra «TL-julekalenderen» vår. Trivselslederne har ansvar for leker i friminuttene, og de som er med og leker i desember, får et lodd. Vi skal ha ny trekning siste skoledag, og etter engasjementet i dagens loddtrekning å dømme, blir det mange barn og ungdom som leker sammen ute i friminuttene her de siste dagene før jul. Skal se om ikke vi voksne må leke litt, så vi får lodd vi også…

 

Rundt om på alle skoler i landet vårt skapes det juletradisjoner og gode fellesopplevelser for elevene i desember. Dette er ikke en del av Krle-faget, men en del av generell læreplan. Feiring av jul og at sola snur har en lang tradisjon i Norge. Skolen gjennomfører disse aktivitetene som en del av sin generelle kultur- og tradisjonsformidling. Mål for disse aktivitetene er at elevene skal få kjennskap til noe av den norske kulturarven, og trene gode sosiale ferdigheter i felleskap med andre. Forskning viser at små, fådelte skoler har et fortrinn her (Kvalsund 1995) og jeg liker å tenke på at vi gir elevene opplevelser for selve livet. God jul, alle sammen!

Close Menu