Matematikkdag i nærmiljøet

Tirsdag hadde skolen vår matematikkdag. Opplegget har vi i skolens rullerende «plan for læring knyttet til turer og opplevelser i nærmiljøet»:

Vi har en slik plan for 2 turer i løpet av skoleåret, og i løpet av 3 år er alle elevene med på 6 turer knyttet til natur, kultur eller næringsliv i Feiring. Det er viktig at turene ikke bare blir «happenings» (selv om det sosiale også er viktig) så vi knytter oppleggene til fag og kompetansemål.

Vi startet matematikkdagen i skolegården hvor elevene fikk hvert sitt tilpassede regnestykke på en lapp. Svaret de kom frem til var utgangspunkt for danning av aldersblanda grupper (1-10) som gikk sammen ned til Årnes – et område hvor både Feiringklinikken, bygdas barnehage og et arkitektfirma ligger. På veien ned måtte elevene lete etter tall og tallene de fant ble brukt til å løse matematikkoppgaver på gruppa når de kom frem. Ellers var det praktiske oppgaver med aking på tid, tråkking av figur etter målestokk og veiing av snø. Etter pause med bålmat og mye lek i akebakken og snøen, gikk mellomtrinnet til barnehagen og hadde et opplegg sammen med dem, mens ungdomstrinnet hadde et opplegg sammen med arkitektfirmaet. Småskolen skulle egentlig låne gymsalen på Feiringklinikken og konstruere byggverk av erter og tannpirkere… men i det strålende vinterværet ble det bygging av snøskulpturer i stedet.

Det var en vellykket dag med mange gode opplevelser for liten og stor. Vi har kommet langt når det gjelder å bruke nærmiljøets ressurser i læringsarbeidet, men vi kan bli enda bedre på etterarbeid og å knytte videre læring til opplevelsene i nærmiljøet. Elever som kan knytte læring til noe de har opplevd og erfart selv, lærer bedre – og her må vi bli enda bedre! Det holder ikke med fine ord i en plan…

Close Menu